Mushrooms for life
Οι καλλιεργητές στρέφονται προς τη γενετική αλληλουχία και τις τεχνικές κυτταρικής χειραγώγησης για να αναπαράγουν εξαιρετικά ισχυρά μανιτάρια, αφήνοντας κάποιους απροετοίμαστους ψυχοναύτες σε κίνδυνο.
Νωρίτερα φέτος, ο Julian Mattucci, γνωστός και ως “God Emperor Myco”, δημιουργούσε νέες γενιές σπορίων από κάποια μανιτάρια Psilocybe subtropicalis που είχε προμηθευτεί online από έναν δημοφιλή προμηθευτή. Ισχυρίζεται ότι δεν τα “δούλευε για την ισχύ”, αλλά μάλλον για να καταλήξει σε μια πιο καθαρή, πιο ισχυρή γενετική δομή για να διορθώσει τα προβλήματα που προκαλούνται από τη συνεχή ενδογαμία – συνηθισμένο φαινόμενο σε έναν τομέα που εδώ και καιρό διευθύνεται από ερασιτέχνες. Με την υπερβολική διασταύρωση, τα μανιτάρια μπορεί να στερούνται γενικής υγείας, να παράγουν μικρότερες αποδόσεις και μερικές φορές να έχουν χαμηλότερη αντοχή.
Μετά από τρεις κύκλους καλλιέργειας, ο αυτοδίδακτος μυκητολόγος -ο οποίος διευθύνει την εταιρεία ψυχεδελικών ερευνών Imperial Labs με έδρα το Κολοράντο- αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσει αυτό που παρήγαγε. Έμπειρος ψυχοναύτης, έμεινε έκπληκτος. “Με άφησε άφωνo: Ποτέ δεν με είχαν χτυπήσει έτσι μανιτάρια“, λέει ο Ματούτσι. Τα κατανάλωσε φρέσκα σε μια δόση που θα ισοδυναμούσε με όχι περισσότερο από 1,5 γραμμάριο των αποξηραμένων μανιταριών, η οποία είναι σημαντικά χαμηλότερη από την ποσότητα που απαιτείται γενικά για να “σπάσει” και να έχουμε ένα σημαντικό ταξίδι. “Ήξερα ότι έπρεπε να είναι πολύ ισχυρά, επειδή δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι μου για περίπου τρεις ή τέσσερις ώρες. Η πρώτη ή η δεύτερη ώρα έμοιαζε με εμπειρία DMT”.
Είναι το είδος του υπερ-ισχυρού ταξιδιού με μανιτάρια που όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν. Οι νέες μέθοδοι καλλιέργειας καθιστούν τα ψυχεδελικά μανιτάρια ισχυρότερα και οι διαβολικά ισχυρές ποικιλίες επιδρούν γρηγορότερα και διαρκούν περισσότερο – ακόμη και αν τρώτε μόνο ένα κλάσμα από αυτό που θα τρώγατε με μια άλλη ποικιλία. Οι επακόλουθες δοκιμές έδειξαν ότι μια παρτίδα μανιταριών του Mattucci περιείχε σχεδόν 5% ψυχεδελικά αλκαλοειδή, κάτι που κάποτε ήταν ανήκουστο στο γένος Psilocybe. Τυπικά, τα μανιτάρια περιέχουν 1% αυτών των ψυχοδραστικών ενώσεων, αν και είδη όπως το Psilocybe azurescens είναι γενικά ισχυρότερα και ορισμένες ποικιλίες εντός του γένους Panaeolus είναι ακόμη πιο ισχυρές.
https://www.wired.com/video/watch/tech-support-psychedelics
Τα μανιτάρια Psilocybe cubensis, ένα από τα είδη που καταναλώνονται συχνότερα, είναι από τα πιο έντονα αναπαραγωγικά, λόγω των ατελών μεθόδων που χρησιμοποιούν οι ερασιτέχνες καλλιεργητές, οι οποίοι τα πολλαπλασιάζουν επί δεκαετίες από τότε που τα πρώτα αποτυπώματα σπόρων επέστρεψαν από τον Αμαζόνιο στις αρχές της δεκαετίας του 1970, με την ευγενική χορηγία των αδελφών McKenna. Αλλά καθώς η σκηνή καλλιέργειας μανιταριών βγαίνει από το παρασκήνιο και γίνεται κάπως επαγγελματική -αν και η απαγόρευση της ψιλοκυβίνης συνεχίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου- όλο και περισσότεροι μυκητολόγοι χρησιμοποιούν ενημερωμένες πρακτικές αναπαραγωγής για να ενισχύσουν τη γενετική ακεραιότητα των μυκήτων και να βελτιώσουν τη δραστικότητα, η οποία μπορεί να είναι υπολειπόμενο χαρακτηριστικό και να χαθεί μέσα σε μια γενεαλογική γραμμή.
“Θα έλεγα ότι το σημερινό Όρος Έβερεστ είναι η υψηλότερη δραστικότητα: χιλιοστόγραμμα ανά γραμμάριο βιομάζας”, λέει ο Ian Bollinger, ιδρυτής του Center for Mycological Analytics. “Αυτό είναι ένα βουνό που οι άνθρωποι θα ανέβουν είτε τους το πούμε εμείς είτε όχι”. Ο Mattucci, ωστόσο, τονίζει ότι η εύρεση μιας εξαιρετικά ισχυρής ποικιλίας δεν ήταν ο στόχος του. “Ήμουν τυχερός”, λέει.
Οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν τη γενετική αλληλουχία και υβριδοποιούν ποικιλίες από όλο και πιο απομακρυσμένες γενεαλογικές γραμμές για να κυνηγήσουν βελτιώσεις, καθώς και καθαρή αισθητική καινοτομία. Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν επιτρέψει την ευκολότερη χειραγώγηση των κυττάρων των μυκήτων κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής και οι εξελίξεις στις χρωματογραφικές δοκιμές δραστικότητας επιτρέπουν στους καλλιεργητές να εντοπίσουν ποιες μέθοδοι τροποποίησης οδηγούν σε ισχυρότερα μανιτάρια, τα οποία μπορούν να πωληθούν στους καταναλωτές σε τιμές που ξεπερνούν τα 10 δολάρια ανά γραμμάριο περισσότερο. Η άφιξη τέτοιων μεθόδων σημαίνει ότι η εποχή της ερασιτεχνικής “αδελφικής επιστήμης” στην ψυχεδελική μυκητολογία έχει τελειώσει, λέει ο Mattucci. Η εποχή του ανενημέρωτου μαστορέματος και της καθοδηγούμενης από ανέκδοτα επιστήμης δίνει τη θέση της στην καλλιέργεια που καθοδηγείται από βαθύτερες και πιο σύνθετες επιστημονικές -και μυκολογικές- γνώσεις. “Αυτή είναι μόνο η αρχή” των υπερ-ισχυρών δυνάμεων, λέει ο Mattucci, “και πρόκειται να είναι αρκετά τρελή κατά την επόμενη δεκαετία”.
Μια ομάδα που μπορεί να επωφεληθεί είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα από τα μανιτάρια, λέει ο Sam Gandy, ένας οικολόγος και ανεξάρτητος ερευνητής ψυχεδελικών που διεξάγει μια έρευνα σχετικά με τις ποικίλες ψυχεδελικές επιδράσεις που αποδίδονται στις διάφορες ποικιλίες. Ο Gandy σημειώνει ότι ορισμένοι άνθρωποι υποφέρουν από δυσάρεστες σωματικές αισθήσεις, γνωστές ως θέματα “σωματικού φορτίου”, όταν καταναλώνουν μανιτάρια ψιλοκυβίνης -ιδιαίτερα το P. cubensis. “Αλλά οι μαρτυρίες δείχνουν ότι αυτό ποικίλλει ανάλογα με το είδος και γενικά τα πιο ισχυρά είδη φαίνεται να είναι πιο ομαλά για το σώμα”, λέει. “Προς το παρόν δεν είναι απολύτως σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά η ταχύτερη απελευθέρωση της ψιλοκυβίνης από λιγότερη μυκητιακή ύλη μπορεί να έχει κάποια σχέση με αυτό”, λέει. Άλλοι αναφέρουν καλύτερη υποκειμενική ποιότητα της εμπειρίας με μανιτάρια μεγαλύτερης ισχύος, προσθέτει ο Gandy.
Ωστόσο, η αυξανόμενη διαθεσιμότητα τέτοιων υπερ-ισχυρών μανιταριών -σε συνδυασμό με ένα σχετικό έλλειμμα οδηγιών ασφαλούς δοσολογίας- θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει τους ανθρώπους να καταναλώσουν κατά λάθος περισσότερη ποσότητα από ό,τι σκόπευαν, αυξάνοντας τον κίνδυνο οδυνηρών ταξιδιών. “Τριάμισι γραμμάρια, όταν εγώ μεγάλωνα, θεωρούνταν αυτό που χρειαζόσουν για να ταξιδέψεις”, δήλωσε πέρυσι στο podcast Hyphae Leaks ο Reggie Harris, ιδρυτής της Hyphae Labs, ενός εργαστηρίου ελέγχου δραστικότητας. “Τώρα, 0,7 γραμμάρια είναι ένα πλήρες trip. Φανταστείτε, αν τρέχω εδώ γύρω και σκέφτομαι ότι τριάμισι γραμμάρια Panaeolus bisporus … είναι ένα πλήρες ταξίδι. Θα δεις τον Θεό”.
Το γένος Panaeolus των μανιταριών ψιλοκυβίνης είναι μία από τις πολλές λιγότερο γνωστές ταξινομικές κατηγορίες που διερευνώνται στο πλαίσιο αυτής της καλλιεργητικής τάσης. Ορισμένα μανιτάρια αυτού του τύπου είναι φυσικά πολύ πιο ισχυρά από εκείνα της πιο γνωστής οικογένειας, του γένους Psilocybe, το οποίο περιλαμβάνει διαβόητες ποικιλίες όπως οι Golden Teachers, ένας τύπος του P. cubensis, και το P. semilanceata, γνωστό και ως Liberty Caps, το οποίο μπορεί να βρεθεί στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Η εξερεύνηση των δυνατοτήτων του Panaeolus μόλις τώρα αρχίζει. “Αναμένουμε να δούμε τη δραστικότητά τους να βελτιώνεται τρεις ή τέσσερις φορές στην καλλιέργεια, παρόμοια με το cubensis, και αυτή η εργασία βρίσκεται σε εξέλιξη”, λέει ο Mattucci.

Το 2022, ο GordoTek, ένας υπόγειος μυκητολόγος με έδρα τα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμό του λόγω της παρανομίας της δουλειάς του και της επιθυμίας του να ελαχιστοποιήσει την αλληλογραφία μίσους, έψαχνε για μερικές ελάχιστα γνωστές αλλά ιδιαίτερα ισχυρές ποικιλίες μανιταριών ψιλοκυβίνης. Μίλησε με έναν συλλέκτη εξωτικών ειδών, γνωστό μόνο ως VL Centercoast, ο οποίος είχε πρόσφατα προμηθευτεί σπόρια από μια ποικιλία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Ο VL είχε την υποψία ότι η ποικιλία -η οποία είχε ονομαστεί TTBVI από το δέντρο αρμυρίδας κάτω από το οποίο λέγεται ότι φύτρωνε όταν ανακαλύφθηκε- ήταν ισχυρή και ήταν περίεργος να ελέγξει τα μανιτάρια. “Βλάστησαν γρήγορα και από την πρώτη στιγμή ένιωσα ότι αυτό θα είναι ενδιαφέρον”, θυμάται ο GordoTek. “Από τότε έχει κερδίσει επτά διαγωνισμούς για το πιο ισχυρό μανιτάρι στον γνωστό κόσμο”. Σε έναν κορυφαίο διαγωνισμό για την ισχύ της ψιλοκυβίνης, τα TTBVIs περιείχαν περισσότερο από 5% ψυχεδελικά αλκαλοειδή, καθιστώντας τα ισχυρότερα από οποιοδήποτε άλλο γνωστό μανιτάρι.
Η GordoTek δημιούργησε έναν υπολογιστή δοσολογίας για να βοηθήσει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το πόση ποσότητα από κάθε ποικιλία μανιταριών απαιτείται για ορισμένα είδη ταξιδιού. “Κάποιος θα μπορούσε εύκολα να πάρει πάρα πολύ”, λέει. “Προσπαθώ να μην το παρακάνω επικοινωνώντας: “Μην πάρεις ποτέ περισσότερο από ένα γραμμάριο από αυτό””. Παρόλα αυτά, άνθρωποι επικοινωνούν μαζί του λέγοντας ότι πήραν 2 γραμμάρια και είχαν τραυματικά ταξίδια ως αποτέλεσμα. “Δεν ξέρω γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να το παρακάνουν”, προσθέτει. “Πάντα προειδοποιώ τους ανθρώπους, οπότε δεν αισθάνομαι ότι φέρω μεγάλη ευθύνη, αλλά αισθάνομαι άσχημα για όποιον πάρει κατά λάθος υπερβολική ποσότητα.”
Η έλευση αυτών των κυπέλλων ψιλοκυβίνης -ακολουθώντας τα χνάρια των κυπέλλων κάνναβης, τα οποία βαθμολογούν τη δραστικότητα, τη μυρωδιά, τη γεύση και κάθε είδους άλλα μετρήσιμα μεγέθη- επιβραβεύει, ωστόσο, τους νικητές της κούρσας για τη δημιουργία ή την προμήθεια πρωτοφανώς ισχυρών μανιταριών. Οι περισσότεροι διαγωνισμοί πραγματοποιούνται ιδιωτικά χωρίς εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά εκδηλώσεις όπως το Ψυχεδελικό Κύπελλο του Κολοράντο γίνονται σταθερά ανοιχτά. “Η αυξανόμενη δημοτικότητα των μανιταριών ενισχύει την αίσθηση του one-upmanship, όπου οι άνθρωποι θέλουν πάντα ένα πιο ισχυρό στέλεχος, και αυτό το είδαμε και με την κάνναβη”, λέει ο σχολιαστής της βιομηχανίας μανιταριών Dennis Walker.
Διαδικτυακά φαρμακεία και οι διαδικτυακοί πωλητές που αντιμετωπίζουν επίπεδα ρεκόρ ζήτησης από τους καταναλωτές προσφέρουν συνήθως μια ευρεία γκάμα μανιταριών. Αλλά ο δημοσιογράφος για τα ναρκωτικά Ντέιβιντ Χίλιερ λέει ότι έχει παρατηρήσει μείωση στη διαθεσιμότητα των “μεσαίων” μανιταριών όπως το Golden Teachers στις αγορές Telegram τους τελευταίους έξι μήνες. “Πρόκειται κυρίως για τα Albino Penis Envy και Jedi Mind Fuck, τα οποία είναι εξαιρετικά ισχυρά στελέχη. Στη συνέχεια, υπάρχει μια μεγάλη πτώση προς τα χαμηλής ισχύος στελέχη όπως τα Cambodians”, λέει. “Ίσως η αγορά να προσανατολίζεται τώρα προς τους πιο έμπειρους ψυχοναύτες. Μπορεί επίσης να υπάρχει μια οικονομική επιταγή για την αγορά ισχυρότερων στελεχών, καθώς αυτό μπορεί να σας δώσει περισσότερα ταξίδια”. Ο Yoshi Amano, ιδιοκτήτης του προμηθευτή μανιταριών γενετικής DinoSpores, λέει ότι “σχεδόν κανείς” δεν ενδιαφέρεται για την καλλιέργεια γενόσημων κυβισμών. Η πλειονότητα των ανθρώπων φαίνεται να ενδιαφέρεται κυρίως για αλμπίνο μανιτάρια, για ποικιλίες που γίνονται μπλε (κάτι που συμβαίνει όταν γίνεται κακός χειρισμός τους), “ή για πράγματα που είναι πολύ ισχυρά”, λέει.
Μέθοδοι για την ενίσχυση της δραστικότητας των μανιταριών με τη χρήση τεχνολογίας γονιδιακής επεξεργασίας αποτέλεσαν αντικείμενο αίτησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας από τουλάχιστον μία εταιρεία βιοτεχνολογίας, την Intima Science. “Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γενετικά τροποποιημένοι μύκητες και άλλοι οργανισμοί περιλαμβάνουν … έως και 400% περισσότερη ψιλοκυβίνη μετρούμενη με βάση το ξηρό βάρος ενός μύκητα σε σύγκριση με έναν συγκρίσιμο έλεγχο χωρίς γενετική τροποποίηση”, αναφέρει το έγγραφο.
Ο καλλιεργητής μανιταριών John Workman, επικεφαλής της έρευνας στο Sporeworks, το οποίο πωλεί σπάνια σπόρια, δημιούργησε το στέλεχος Albino Penis Envy, το οποίο προηγουμένως θεωρούνταν από πολλούς ως το ισχυρότερο μανιτάρι Psilocybe σε κοινή χρήση. Λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένα ανώτατο όριο στη συνολική περιεκτικότητα σε ψιλοκυβίνη, ψιλοκίνη και βαεοκυστίνη (αντίστοιχα τα κύρια και λιγότερο γνωστά ψυχεδελικά αλκαλοειδή μέσα στα μανιτάρια) που μπορεί να παράγει ένα μανιτάρι. “Αλλά δεν είμαι σίγουρος ποιο θα ήταν αυτό, ίσως το 10% ;”
Επομένως, είναι εύκολο να οραματιστεί κανείς ένα μέλλον στο οποίο τα μαγικά μανιτάρια θα πρέπει να καταναλώνονται σε τόσο μικρές δόσεις που ακόμη και μικρές αποκλίσεις από τις επιθυμητές ποσότητες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξαιρετικά δύσκολα ταξίδια. Θα φαινόταν ειρωνικό αν η επιτυχία του ψυχεδελικού κινήματος στην ενσωμάτωση των ψυχεδελικών είχε ως ακούσιο αποτέλεσμα να γίνουν τα μανιτάρια υπερβολικά ψυχεδελικά. “Ίσως χάνουμε το νόημα αν απλά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε όλο και ισχυρότερες εμπειρίες από μανιτάρια μετρώντας την περιεκτικότητα σε ψιλοκυβίνη”, λέει ο Walker. “Η πραγματική αξία βρίσκεται στην τελετή και στην ικανότητα επικοινωνίας με το ίδιο το μανιτάρι”.
Πηγή:wired.co








